12 projectów przygotowanych przez dyplomowanych dietetyków. Wiemy co musi się znaleźć w pudełku, aby smakowało i było zdrowe.
To maksimum pożytecznej energii i dobrego samopoczucia każdego dnia dzięki pełnowartościowym posiłkom cateringu dietetycznego.
Nasze diety pomogły już wielu osobom pozbyć się kompleksów. Zrzucone kilogramy dodały im pewności siebie. To wszystko dzięki zbilansowanej diecie.
DIETA SIRTFOOD – czyli dieta dzięki której Adele schudła ponad 40kg!
W diecie SIRT opracowane są specjalne jadłospisy oparte o produkty, które aktywują grupę białek odpowiedzialnych za procesy naprawcze w Twoim organizmie. Wykazują również właściwości hamujące produkcję wolnych rodników tym samym opóźniając procesy starzenia. Dieta sirt poprzez działanie sirtuin jest wykorzystywana w leczeniu i prewencji chorób o podłożu metabolicznym (cukrzyca typu 2, insulinooporność), chorób układu sercowo-naczyniowego oraz schorzeń neurodegeneracyjnych m.in. choroba Parkinsona i choroba Alzheimera.
Project sirtfood – czym są sirtuiny? Dieta ADELE to pokrewna nazwa diety SIRT. Kojarzy nam się ona z ogromną zmianą zewnętrzą znanej piosenkarki Adele, która dzięki wprowadzeniu diety sirtfood schudła kilkadziesiąt kilogramów bez efektu jojo! Nie dziwi nas zatem, że ta dieta wywołała zachwyt i popularność na całym świecie głównie wśród kobiet!
Na czym polega słynna dieta SIRTFOOD? Tajemnicą tej niezwykłej diety jest sirtuina, czyli enzymy regulujące tempo starzenia się organizmu. Białka należące do grupy SIR (Silent Information Regulator) są zlokalizowane w komórkach ustroju – jądrze, cytoplazmie i mitochondrium. ENZYMY SIRT działają na tkanki o znaczeniu metabolicznym czyli wątrobę, trzustkę i tkankę tłuszczową. Dzięki temu zawdzięczamy regularny spadek masy ciała i redukcję tkanki tłuszczowej bez efektu jojo.
ZMNIEJSZENIE ILOŚCI KALORII podstawą do prawidłowego działania ENZYMÓW SIRT i otrzymania oczekiwanych efektów.
Podsumowanie: jak działa DIETA SIRT? Zrzucenie niechcianych kilogramów wiążę się przede wszystkim z działaniem enzymów, których zadaniem jest aktywowanie procesów metabolicznych organizmu. Aby dieta odpowiednio działała została podzielona na 3 etapy o odpowiedniej kaloryczności.
Działenie DIETY: wygasza stan zapalny w naszym organizmie, produkty sirt odbudowują nasze uszkodzone komórki, DNA i tkanki, reguluje procesy metaboliczne, produkty sirt wpływają pozytywnie na układ hormonalny, dieta ma pozytywny wpływ na naszą pamięć i pracę mózgu, wpływa odprężająco na nas i niweluje stres, odgrywa rolę w gospodarce cukrowo-lipidowej, hamuje działanie wolnych rodników, odmładza nasz organizm od środka i na zewnątrz.
Zasady stosowania DIETY SIRT! SIRTFOOD jest podzielona na cztery etapy przyjmowania posiłków o różnej kaloryczności i schemacie przyjmowania lekkostrawnych posiłków. Przez wielu uważana jest za dietę zupową, gdyż posiłki przyjmowane są w stanie płynnym lub półpłynnym. Dieta oparta jest przede wszystkim
Project SIRT – FAZA I/ ETAP I
Trwa 3 dni i kaloryczność dobowa nie może przekroczyć 1000 kcal. W każdym dniu spożywasz 3 koktajle lub 3 zupy i jeden posiłek stały.
Project SIRT – FAZA I/ ETAP II
Trwa od 4-7 dnia (czyli 4 dni) i w tym czasie kaloryczność zwiększa się do 1500kcal/dzień. W ciągu dnia spożywa się dwa posiłki płynne i dwa stałe. Ten etap ma uniknąć powstania efektu jojo.
Dieta SIRT – FAZA II/ ETAP III i IV
Od 8 do 14 dnia (czyli 7 dni) trwa etap trzeci. W ciągu tego tygodnia nadal ograniczamy spożycie kalorii. W menu pojawia się 1 koktajl sirtuinowy i 3 posiłki stałe.
Dieta SIRT – FAZA II/ ETAP IV
To wprowadzenie i stosowanie się do nawyków żywieniowych, które mają zapewnić ciągłość procesów metabolicznych, naprawczych i potrzymanie redukcji tkanki tłuszczowej, co w efekcie działa również na opóźnienie starzenia się organizmu. W etapie czwartym rezygnujemy ze znacznych restrykcji kalorycznych (kaloryczność należy dobrać indywidualnie, w zależności do określonego celu). Etap rozpoczyna się od dnia 15 i trwa tak długo, jak długo zechcemy włączać do naszej diety produkty sirtuinowe.
Najważniejsze produkty podczas stosowania diety SIRT:
Warzywa (papryczka chilii, seler naciowy, jarmuż, rukola, lubczyk, natka pietruszki, czerwona cykoria, czerwona cebula)
Owoce (truskawki)
Napoje: zielona herbata, matcha, kawa, czerwone wino wytrawne, kakao
Produkty zbożowe: kasza gryczana
Oleje roślinne: oliwa z oliwek extra virgin
Inne: kapary, orzechy włoskie, daktyle, soja, przyprawy takie jak kurkuma i chilli